De mens is het obstakel van zijn eigen ontwikkeling

‘Kent' een roos zichzelf? Weet een roos dat zij een roos is? Belangrijker, heeft een roos zelfkennis nodig om als roos te groeien?

Een roos wordt een roos zonder dat zij enige kennis over zichzelf verwerft. Het is voor haar niet essentieel om te weten dat zij een roos is, en geen tulp. Het enige wat de roos nodig heeft is dat er voldaan wordt aan haar basisbehoeften: zonlicht, water en een voedingsrijke aarde. Zijn deze drie in de juiste balans, dan volgt de rest vanzelf.

Hoe zit dat bij de mens?

We prediken al sinds de oorsprong van Fitch dat zelfkennis de basis is voor persoonlijke groei. Vandaag leggen we voor de afwisseling de bijl aan onze eigen wortels.

Moet je weten wie je bent, om te worden wie je bent?

Ook een mens heeft basisbehoeftes. Fysieke basisbehoefte zoals voeding en slaap, maar ook psychologische basisbehoeften zoals de behoefte aan veiligheid, verbondenheid, autonomie en waardering.
 
Het belangrijkste is dus een vruchtbaar klimaat om de mens te creëren. Dan zal de mens ontplooien tot wat hij in zich draagt. Een mens die goed gevoed is, groeit uit zichzelf. Hij durft te experimenteren, intuïtief keuzes te maken en nieuwsgierig de wereld te ontdekken. Hij is als een woekerende roos die alle richtingen verkent, en overal nieuwe knoppen laat ontstaan. 
 
Mensen die vastlopen, komen bij ons met vragen als; wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
 
Maar dat is niet de vorm van zelfkennis die jou verder zal brengen. Het gaat er niet om dat wij jou laten inzien dat je een roos bent; met rode bladeren, stekels en een stam. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in waarom jij niet vrij verder kan groeien of doorontwikkelen.

‘a man is made by obstacles. he has to try and remove them’
[power of the dog, 2021]

‘Remove the obstacles!'

Je kunt simpelweg hanteren: als ik niet het gevoel heb dat ik groei of voel dat ik stilsta, ligt ‘iets' me in de weg.
 
Wanneer jij niet groeit betekent dat dat je omgeving op een bepaalde manier niet vruchtbaar is. Het kunnen fysieke obstakels zijn om je heen zoals niet-stimulerende leidinggevende of partner. Vaker zijn het vooral jouw eigen obstakels die ervoor zorgen dat je niet doorgroeit en ontwikkelt. Je eigen angsten, waarom je bij dezelfde werkgever blijft, in dezelfde relatie blijft hangen, je comfortabele plek in de schaduw niet durft te verlaten. 

Zelfonderzoek zou zich in wezen moeten beperken tot kennis vergaren over dat wat ons belemmert om te groeien. Daar ligt het spanningsveld dat we kunnen verkennen. Niet in zelfkennis in de letterlijke zin.
 
Voor de tijd die resteert, verlies die niet aan een zinloze zoektocht naar jezelf, en het kopen van zelfhulpboek #10. Besteed liever aandacht aan iets vruchtbaars; lekker eten, bezoek een voedende vriend en vraag hem eens wat hij aan jou zou snoeien.

Begin vandaag: schrijf je in voor onze blog!

De officiele Fitch blogs laten je de wereld zien door een Fitch-bril. Nicolas neemt je maandelijks mee op psychologische ontdekkingsreis! Schrijf je in voor onze blog!

Gerelateerde inspiratie

#blogging

Laten we kennis maken!

Mooi, je wilt aan de slag. Daarmee zet je een belangrijke eerste stap! Kom in contact met Femmie! Ze bezit heel veel antwoorden en kan je veel vertellen over wat we voor je kunnen betekenen.

Femmie Jansen

Fitch Psycholoog