Proactieve allesdoener gezocht!
Het begrip dat we deze maand – gelinkt aan onze recente blog – centraal willen stellen, is proactief. De hele bedrijfswereld schijnt op zoek te zijn naar deze zeldzame doelgroep. 5.400 keer is er de afgelopen maand gegoogled op deze term. Misschien zocht het grootste gedeelte van de zoekenden wel, net als wij, naar de betekenis. Want wat bedoelen de mensen die het woord bezigen? En waarom zijn de proactievelingen zo gewild? Wij pluizen het voor je uit.
Wat betekent het dan als je niet proactief bent?
Is iemand die proactief is, vóór actie? Je personal trainer die je nog even na afloop een Provifit drankje meegeeft? Van hem kan ik een ‘proactief’ beeld schetsen. Maar wat betekent het als je het niet bent? Ben je dan anti-actief en kraak je iedereen af die in actie komt?
Proactief werd als woord voor het eerst gebruikt in een psychologiepaper in 1933. Het duidde aan dat iemand snel initiatief nam en probeerde om vooruit te denken om eventuele problemen voor te zijn. Dit woord is opgepakt in de sociale wetenschap en bijna 90 jaar later kom je geen sollicitatieprocedure meer door zonder te claimen dat je een proactief persoon bent.
Het blijft ons puzzelen waarom ‘pro’ is toegevoegd. Zouden we onze overige competenties misschien ook van pro moeten voorzien indien we ons sterker willen profileren? Probesluitvaardig, prozorgvuldig, profitch …?
Tot slot, is die zogenaamde proactieve houding eigenlijk wel zo handig in ieder beroep? Proactieve chirurgen? Had je eigenlijk wel om een beenamputatie gevraagd? Wat te denken van proactieve begrafenisondernemers? Pas maar op, dan lig je binnen de kortste keren in een kist. En maakt een proactieve baas, proactieve medewerkers? Ah oké, ik begin het te begrijpen. Zo lang mijn medewerkers proactief zijn, kan ik als baas lekker lui blijven!
Dus nu ook bij Fitch, gezocht: PROACTIEVE ALLESDOENERS.